У НИШУ БЕЗ ОПАСНОСТИ ОД ПЛАВЉЕЊА- КЛИЗИШТА РАДЕ
5.04.2015

У АКЦИЈИ „ПРИБЛИЖИМО СЕ ПАЦИЈЕНТИМА“, ПРЕГЛЕДАНО ОКО 600 СТАНОВНИКА

Опасности од плављења у Нишу и околини за сада нема, међутим обилне падавине створиле су клизишта. Угроженима је понуђен привремени смештај, а овај проблем би у будућности требало да буде трајно решен, кажу у Градском штабу за ванредне ситуације. Градоначелник Ниша Зоран Перишић каже да блокада пута у Габровцу није начин на који треба да се скреће пажња и да се ради на решавању проблема клизишта. Директор Водопривредног центра “Морава” Драгољуб Миљојковић оценио је ситуацију на водотоковима за сада стабилном. Има благог пораста водостаја који је готово у стагнацији. Екипе су у приправности и прати се стање на терену, рекао је Миљојковић који је руководилац одбарне од поплава.

До повећања водостаја водотокова у Нишком региону, упркос обилним кишама које су падале протеклих дана, није дошло. Ипак, настали су други проблеми – покретање клизишта. Најугроженији су делови улица Партизанских курира и Победе у Градској општини Палилула а породицама које живе у њима понуђен је привремени смештај, кажу у Градском штабу за ванредне ситуације. Заменик команданта Градског штаба Жарко Ранковић најавио је хитне мере у отклањању насталих проблема. По његовим речима Штаб за ванредне ситуације у Нишу је 27. фебруара наложио Дирекцији за изградњу града да покрене поступак јавне набавке за пројекат санације клизишта. У Дирекцији су изјавили да се тражи начин да се санирају и клизиште у Габровцу и оно у Партизанских курира, али да треба да се испуне сви технички услови када је реч о испитивању земљишта, а онда и законска процедура за избор извођача радова, што подразумева расписивање јавне набавке. То неће бити ни једноставно нити може да се заврши преко ноћи. За почетак, Завод за урбанизам ће урадити снимање клизишта, а новац за то обезбедиће се са позиције за потпорне зидове из Програма за одржавање.

Насељима „9. мај“ и Међурово киша овога пута није донела нове проблеме. Ипак, Штаб за ванредне ситуације, након неколико захтева Градске општине Палилула ради на санирању ранијих последица као и на превенцији могуће штете. У насељу „9. мај“ већ неколико дана се ради на испумпавању воде и велика бара поред пруге у потпуности је исушена, каже Ранковић. Према његовим речима, због удаљености пумпе од места где се црево улива, проток је мали и спор, али се очекује да ће наредних дана стање бити у потпуности под контролом

 

НТВ - У Нишу и околини без опасности од плављења